Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


cicák tartása és gondozása

 

A macska kiválasztása

 

Cicához szinte bárhol hozzájuthatunk, ingyen. Ha azonban különleges állatot szeretnénk(és pénztárcánkat sem kíméljük), célszerű tenyésztőkhöz fordulni, így biztosan egészséges állatot kapunk. Érdemes átgondolni, hogy szívesen tartanánk-eperzsamacskát egy apró lakásban, ahol rendszeresen elhullajtja a szőrét, vagy inkább rövidszőrű cicát szeretnénk.

Lakásban nem célszerű egynél több cicát tartani: gyakori lehet a közös terület miatti civakodás. A macska nemének megválasztásánál néhány fontos dolgot kell figyelembe vennünk. A nőstények kisebbek, szelídebbek, azonban sterilizálás hiányában elszökhetnek, s ennek általában jó néhány kiscica az eredménye.

A hímek sokkal nehezebben viselik a bezártságot, s ivarérett koruk után gyakran �otthagyják� lakásunkban kellemetlen szaganyagukat. Ha tehetik, rendszeresen elkóborolnak.

Mindkét esetben az állatok ivartalanítása megoldást nyújthat a kellemetlenségek ellen.

 

Etetés-itatás

 

Minden macska egy-egy külön egyéniség. 4-5 hónapos korukra kialakul az ízlésük, s később már szinte lehetetlen az ezzel ellenkező ételekkel próbálkozni. Érdemes minél hamarabb, többféle étellel is kínálni, hogy a későbbiekben ne legyen válogatós.

Kifejlett macskáink számára a fehérje és az állati eredetű telítetlen zsírsavaknémelyike elengedhetetlen. Ennek hiánya szív- és más megbetegedésekhez vezethet.

Mit NE adjunk cicánknak:

-Cukor- az ismert problémákon(fogszuvasodás, elhízás) kívül emésztési problémát is okozhat.

-Fűszert, mirelit húst, és sok tehéntejet soha ne adjunk macskánknak, ezek ugyanis emésztési-  és gyomorproblémákat okozhatnak.

Cicánk előtt mindig legyen friss ivóvíz, ezt nem pótolhatja tej.

 

Szobaválasztás- hol lakjon kedvencünk?

 

Mi, gazdik szeretjük azt hinni, hogy macskánk a számára kijelölt helyen tartózkodik, s nem piszkít sehová. Persze Ő ezt teljesen másképp gondolja. Ha nem szeretnénk macskánkat egyes helyeken látni: helyezzünk el narancshéjat a lakásban, vagy egyszerűen tartsuk csukva az ajtókat.

A ventilátor és klíma a macskák számára is egészségtelen, könnyen megfázhatnak.

 

Paraziták és betegségek

 

Fajtától függően macskáink a legkülönbözőbb betegségekre lehetnek fogékonyak. Ha nem házi cica, hanem fajtiszta macska mellett döntünk, mindig tájékozódjunk az eladótól, milyen védőoltásokra lesz szükség.

Egységesen elmondható azonban, hogy a férgesség minden állat réme.

 

Nem csak kiskorban, hanem felnőtt macskák esetében is fontos időnként a féreghajtás. Sajnos ez a probléma a lakásban tartott kedvenceket sem kíméli; a cipő talpán, vagy ruhán is megragadhatnak a láthatatlan élősködők.

 

bolhák és kullancsok leginkább a szabadban tartott állatokat fenyegetik, azonban szobacicáknál is előfordulhatnak. A paraziták ellen viszonylag könnyen védekezhetünk. Egy megfelelő nyakörv, por, vagy oltás hónapokig is biztonságot nyújt.